Construint un Futur Sostenible: Tallers ODS a la Ribera de Xúquer

El projecte BREED, Construint la resiliència comunitària i el desenvolupament sostenible mitjançant l’economia social (Projecte núm 101074094 - SMP-COSME-2021-RESILIÈNCiA) és un projecte fundat pel Programa COSME amb la convocatòria de propostes SMP-COSME-2021-RESILIÈNCIA, destinat a recolzar la resiliència de l’economia europea en la era post-pandèmica mitjançant la cooperació institucional, la innovació i la transició ecològica i digital.

El projecte considera els contextos urbans de la zona mediterrània i del sur d’Europa que s’enfronten a reptes socials, econòmics i demogràfics semblants i pretén fomentar la resiliència dels sistemes d’economia local mitjançant el desenvolupament de la capacitat de les administracions públiques locals, les organitzacions socials i la societat civil en el terreny de l’economia social. 

L’acció pretén desenvolupar la capacitat dels agents locals de crear models innovadors de desenvolupament comunitari basats en la cooperació interinstitucional i en l’economia social: mitjançant la cooperació transfronterera, l’enfocament multipartit, l’intercanvi de bones pràctiques i l’aprenentatge entre iguals ; el projecte implica a autoritats públiques locals, societats cooperatives, pymes, associacions sense ànim de lucre, agents d’economia social i comunitats locals de les zones esmentades en el desenvolupament conjunt d’estratègies i plans d’acció a llarg termini (Plans d’Acció d’Economia Social) enfocats a la cooperació públic-privada, la generativitat y l’economia social, dedicats a la promoció del benestar comunitari i el desenvolupament sostenible i inclusiu de las zones d’interès.

Per integrar el desenvolupament sostenible mitjançant l’economia social proposat per moltes organitzacions i per extensió pel projecte BREED es van desenvolupar conjuntament, els tallers dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a impulsar la sostenibilitat de les empreses de la Ribera de Xúquer per a abordar desafiaments globals des d'una perspectiva local. A més es van organitzar diferents tallers sota la iniciativa "La Ribera Sostenible", on es va buscar fomentar un model econòmic i social comarcal basat en la triple sostenibilitat: econòmica, social i mediambiental.

L'objectiu principal és complir amb els ODS i contribuir a la difusió de l'economia sostenible, consolidant així un model d'economia de proximitat, social i solidària a la Ribera de Xúquer. Estes activitats van incloure tres tallers de 20 hores cadascun, seguits per la jornada final a Benifaió el 25 d'octubre.

En el marc de "La Ribera Sostenible", els tallers van reunir empresaris i funcionaris públics de la Ribera de Xúquer en sessions col·laboratives, abordant àrees clau com la reducció de la desigualtat, acció pel clima, educació de qualitat i innovació tecnològica; estos tallers busquen enfrontar desafiaments globals des de la realitat local.

Els tallers pràctics es van tractar diferents temàtiques com el comerç de proximitat, economia circular i bones pràctiques, Programes i Finançament per a la implementació dels ODS, la Planificació territorial per a aconseguir els ODS.

Tot el projecte va culminar en la Jornada del dia 25 d'octubre sota el títol Empresa Socialment Responsable, on per part de diversos agents especialitzats es va abordar com integrar la sostenibilitat en l'estratègia empresarial.

Esta iniciativa reflecteix el compromís dels projectes europeus en pro de la resiliència de l’economia europea en la era post-pandèmica. Es tracta de donar suport a la la Ribera de Xúquer i a treballar junts per a un futur més sostenible i pròsper. Gràcies al projecte BREED es creen accions comunitaries innovadores aprofitant els punts forts de l’economia social per a que les autoritats públiques reconsideren els plans socioeconòmics per a una recuperació post Covid-19 encaminada a un desenvolupament inclusiu, ecològic, digital i sostenible.


El projecte, oficialment publicat el maig de 2022, abastarà les comunitats que habiten els territoris de les províncies de Trapani (ITALIA), Paredes (PORTUGAL), València (ESPAÑA) i Katerini (GRECIA) al llarg dels propers dos anys i serà portat a terme de manera paral·lela per la Fundació de la Comunitat d’Agrigento i Trapani, ENSIE (Xarxa Europea d’Empreses d’Integració Social) , la Mancomunitat de La Ribera Alta y els municipis d’Alcamo, Paredes i Katerini.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *